Målgrupp för satsningen är nyanlända barn och unga – det kan vara barn och unga i familj eller som har kommit till Sverige utan familj. Man kan befinna sig i asylprocessen eller ha fått beslut. Vi har inte satt någon gräns för hur länge man räknas som nyanländ.
Period att ansöka: 2016-2018
Projekt inom satsningen kan pågå i upp till tre år från det att sökande förening har beviljats stöd. Det finns medel att söka under hela 2018.
Du kan söka för projekt- eller lokalstöd. Projektstöd innebär utveckling av verksamhet, metod eller pedagogik. Lokalstöd innebär att man bygger en lokal eller anläggning. Kraven och kriterierna är desamma i nyanländasatsningen som för alla våra ansökningar.
Det är ideella föreningar och andra icke-vinstdrivande organisationer som kan söka pengar för projekt- och lokalstöd. Offentliga huvudmän kan söka projektstöd, men då måste projektet drivas i nära samarbete med ideella föreningar.
Projekt inom nyanländasatsningen ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för nyanländas etablering och delaktighet i samhället. Vi ser gärna samarbeten mellan flera lokala organisationer, till exempel idrottsorganisationer, bygderåd, kyrkor och samfund, lokala Röda Kors-/Rädda Barnen-föreningar, studieförbund och funktionshindersorganisationer. Det är viktigt att projekten riktar sig till både killar och tjejer.
Det går inte att söka stöd för det som är offentlig huvudmans ansvar, till exempel boenden för asylsökande, läkarundersökningar eller skolgång för barn. Man kan heller inte söka stöd för tillfälliga eller akuta hjälpinsatser som till exempel soppkök eller det första mottagandet vid Sveriges gränser.
Vi hoppas på att få in ansökningar från hela landet. Vår målsättning är att det ska finnas minst två nyanländaprojekt i varje län.
Om du har specifika frågor kring projektidéer hänvisar vi till de telefontider som vi har avsatt för att bolla idéer: tisdagar och torsdagar klockan 9-11. Vi har tyvärr inte möjlighet att läsa och bolla projektförslag som skickas in via e-post.
Om du har generella frågor om satsningen på nyanlända är du välkommen att kontakta:
Hanne Konradsen, projektledare
Telefon: 08-700 07 88
E-post: fornamn.efternamn@arvsfonden.se
Gör testet här på arvsfonden.se för att få veta om din organisations idé faller inom ramen för vad Arvsfonden kan ge pengar till.
För att få pengar från Arvsfonden vill vi att ditt projekt uppfyller tre övergripande krav – våra kriterier.
Här har vi samlat de blanketter och dokument som du behöver för att skriva din ansökan.
Projektstöd och allmänna frågor
Tisdag och torsdag klockan 09.00-11.00
Telefon 08-700 09 40
Lokalstöd
Torsdag klockan 09.00-11.00
Telefon 08-700 08 41
Arvsfondens handläggare informerar och ger råd.
En projektledare som drivit flera projekt med stöd från Arvsfonden delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips.